KOLESARJENJE V DEŽJU


… in snegu 🙂 Zgodnje jutro, ko se je pes odločil, da ne bo spal niti minuto več in sem še v temi špancirala gor in dol in čakala, da je pasja mrcina prebrala vse maile in odgovorila na vse ponudbe, je kazalo kar lepo vreme. Lepo se je imelo danes namen nanašati na vreme, ki ne vsebuje padavin. Vremenska napoved je bila včeraj namreč tako obetavna, da je zvečer padla odločitev: Ob 9-ih štartava. In res, jutro je bilo lepo, sonce se resda ni kazalo, vendar pa kakršnekoli sledi o padavinah tudi ni bilo … tam nekje do osmih, ko se je začelo vse skupaj spreminjati do te mere, da se je  Filip raje odločil za trenažer. Meni pa včerajšnji sklep, da grem ven, ni dal miru in kmalu sem oblečena v ninja želvo stala pred kolesom, se mu silno opravičevala, ker ga imam namen peljat v največjo packarijo in ker se ni upiral, sva šla 😀 Sreča pri tem vremenu je ta, da mi iz vseh oblačil, anorakov, kap .. gledajo ven samo oči, pa še te so za očali, tako da morebitni mimoidoči ne vedo, komu se v tem vremenu trga in gre na kolo.

Še vedno trdno odločena, da naredim celotni, nekaj čez dve uri dolg trening, zunaj, sem se odpeljala proti Gorenjski. Seveda je v Ljubljani deževalo in logično je, da je na Gorenjskem snežilo. V dežju sem že kdaj kolesarila, zadnja izkušnja je bila pa precej boleča, saj sem malce pozabila, da gume, v katere je obut bicikl, niso moje 16 colske gume avtomobila. In sem se seveda prehitro in pretrdo srečala s tlemi. Torej, to izkušnjo sem danes upoštevala in lepo previdno in počasi ubirala prve dežne kilometre. Vendar pa glava kar naenkrat ni več hotela sodelovati in se je začela upirati. Pa šele 20 minut sem bila na poti. Misli so se podile vse od možne vrnitve in nadaljevanja treninga na trenažerju, do možne vrnitve brez nadaljevanja kakršnegakoli treninga. Na srečo pa je trma zalegla, da je bilo naslednjih nekaj minut mir in sem začela razmišljati o Filipovi želji, da bi DOS vozila pri 25 stopinjah in soncu. Jaz bi se strinjala tudi s kakšno stopinjo manj in oblačnim vremenom, da le ne bi deževalo ali čez Vršič celo snežilo. Ampak vremena se ne da naročiti, zato je pač treba trenirat tudi v malce čudnih pogojih … Ko se je glava spet spomnila, da bi se začela upirati, pa se je dež že spreminjal v sneg. No, v snegu pa res še nisem kolesarila. Tekla že, tekla na smučeh tudi, smučala ničkolikokrat, tudi na Šmarno goro sem že lezla v snežnem metežu, ampak na kolesu … ja, na kolesu pa še nisem bila, ko je snežilo. Izkušnja je prav zanimiva. Kar naenkrat vse utihne, vidiš tako ali tako bolj malo, ker očala ne premorejo brisalcev, vse se umiri. Samo še sanke, jeleni pa dedek mraz so manjkali, pa bi bila scena naravnost kičasta 😉 In tako je prva ura minila, kot bi mignil … Kaj vse naredi malo snega 😀 Glava je spet začela sodelovati, tokrat celo pretirano, saj so se mi že začele porajati ideje, da bi prvotno začrtan krog še malo podaljšala. Na srečo je zmagala zdrava pamet in tega nisem naredila, saj je vmes spet pričelo deževati, pa malo se je dež mešal s snegom (meni je bilo pa še vedno fajn …), vmes sta mi zamrznila oba števca, tako da sem se vendarle odločila, da jo pravočasno uberem nazaj proti domu.

Doma pa najprej obrisat bicikl 😀 šele nato sem ugotovila, da sem sama še vsaj nekajkrat tako umazana kot moj predragi kolešček … Cunje so romale v stroj, jaz pa prav dobre volje kuhat kosilo. Pri takem vremenu me še najbolj moti to, da imam pred odhodom en kup dela, da navlečem nase vso potrebno opremo ter da me čaka še več dela, ko se vrnem domov in še vsaj pol ure čistim in ribam kolo, sebe in oblačila … Edina stvar, ki sem jo danes pogrešala je ogrevana balanca … pri vsej tej vodi so bile roke tudi malo mokre …

anglec5a1ka-zastava CYCLING IN THE RAIN

… and snow 🙂 In  early morning, our dog decided not to sleep any longer and I was therefore, still in the dark, walking up and down and waiting the “beast” to read all emails and asnwered to all proposals, the weather looked promising. Promising means that there would be no precipitation. The weather forecast from yesterday was so promising that a decision has been made: we start at 9.00. And indeed, the morning was beautiful, there was no sun, true, but there was no trace of any precipitation neither …. up until 8.00 when everything started to change and Filip decided to train at home. I could not change my yesterday’s decision to go out and was, all dressed up like a ninja turtle, standing by the bycicle, apologising “him” to take “him” out in dirt and since “he” did not complain, we went 😀 Good thing with the weather is that I am so well covered with all clothes, anoracs, beannies … that one could see only my eyes and even those are behind glasses, so that possible passerbys don’t know who is so crazy to go out on a bycicle in this weather.

Still determined to do the whole, a bit more than two hours, training outside, I headed up to Gorenjska. It was raining in Ljubljana and logically snowing in Gorenjska. I have already cycled in the rain, the last experience was very painful, since I forgot that the bycicle tyres are not the 16 inches tyres of the car, which caused a quick and hard encouter with the ground. I took into consideration my previous experiences and started slowly first few kilometres. All of a sudden my head stopped cooperating and started to resist. I was riding only for 20 minutes. The thoughts varied from returning home and continung the training at home, to possible returning home without any training. Luckily I am stuborn enough and I was OK for next few minutes started to consider Filip’s idea to ride DOS at 25 degrees and in a sunny weather. I would also accept few degrees less and cloudy sky, as long as there would be no rain or snow at Vršič. And since we can not order the weather we need to train also in awkward circumstances… When my head remembered to start resisting again, the rain started to turn into snow. Well, I have not yet cycle in snow. Running yes, cross country skiing yes, skiing – millions of times, even going to Šmarna gora during the snow storm, but cycling… well, I have never been cycling when snowing. The experience is quite interesting. All of a sudden everything become quiet, you barely see anything, since the glasses do not have wipers, everything calms down. There were only sleds, reindeers and Santa Claus missing and the whole scene would be very kitschy 😉 The first hour therefore passed very quickly… what a bit of snow makes 😀 The head started to cooperate again, this time even more than I would want to, I started to think to broaden the planned circle. Luckily the reason won and I did not do it. In between it started to rain again, there was also rain mixed with snow (I was still enjoying…), both counters froze, therefore I decided to start heading home in time.

At home I first wiped the bycicle 😀 only then I realised that I am as dirty as the bycicle if not more… The clothes went to laundry and me, all happy, started to prepare lunch. In a weather like that I hate having plenty of work to do by putting on all the clothes before going cycling and even more work when I come home and clean at least half hour the bycicle, myself and my clothes… The only thing missing today was a heated handlebars… with all this water the hands became wet…

BICIKLIRANJE U KIŠI

One thought on “KOLESARJENJE V DEŽJU

  1. Ja kr verjamem da je lepo ko začne sneg padati:) Sam vseeno ne na kolesu, še dobr da ponavadi takrat veliko ljudi ostane doma …:)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s