6 minut


Trenutno čtivo je ena od Armstrongovih knjig. Več jih prebereš (njegovih in drugih, ki pišejo o njem), bolj jasna postaja slika njegovega ravnanja. A to me ta trenutek sploh ne zanima, saj se nenehno vračam le k nekaj stranem. Saj moja diagnoza še zdaleč ni niti približno tako neugodna, kot je bila njegova, a stavek, ki ne gre iz glave, je stavek, ki natančno ponazarja stanje po vsaki poškodbi in vso radost vračanja (če se le da in imaš srečo) v prvotno stanje. Glava bi, telo pa ne sodeluje… Tako približno je videti vsak dan zadnjega meseca in pol 😀 Tiste osnovne vaje že narediš, to še gre. Ko pa vzame človek pot pod noge in se odpravi na obvezni dnevni peš trening (včasih smo temu rekli zasanjan sprehod), ugotovi, da je cilj prehoditi 5 km v enem kosu, še zelo in precej daleč. Zato je bilo pismo, v katerem se je skrival datum odhoda v toplice vreden skoraj toliko kot loto listek z zagotovljeno sedmico. No … in potem pride dan D. Napokaš vse športne cunje, še tisto, česar zihr ne rabiš in se odpraviš. Zdravnici dopoveš, da bi šel iz toplic direkt na dirko, se s fizioterapevtom zmeniš za program, ki ni za stare mame in naslednje jutro še z napol zlepljenimi vekami že ležiš pod rokami maserke, ki ugotavlja, da maš kar ok mišice. Seveda, za dvigovanje ega so toplice res top zadeva. Samo malce hitreje se premikaš, kot ostali, pa si že zrel za olimpijske igre 😉 Potem tečeš (dobesedno) v bazen, kjer ne veš, ali bo fizioterapevtka zaspala ali je samo trenutno nastavljena na zgolj in samo eno višino glasu. Se letiš preoblečt v suhe cunje, v telovadnici poiščeš Bjorna Borga (nimam pojma, kako bo ta oseba zgledala jutri, ko ne bo več maškar :D) in začne se del, zaradi katerega se je splačalo iti pod nož – vaje na polno. Končno spet tisti občutek, ko se moraš malce potruditi, da nekaj narediš. Ko začne po čelu polzeti izdajalska kapljica, ki kaže na to, da si spet v svojem elementu. In potem … glavni trenutek dneva, del dneva, ki sem ga čakala od jutra, ko je fizioterapevtka rekla, da zagotovo lahko – kolo J Pridem v telovadnico in se seznanim z mrcino … pred dvemi meseci se na tak bicikl ne bi usedla niti za to, da bi na njem gledala film. Danes pa je bil to skoraj tako lep in dober bicikl kot moja kobilca.  Dejstvo, da sediš na biciklu kot s kolom v riti, da je sedež širši kot prtljažnik od Q5, da pedala nimajo niti tistih paščkov, da bi ti nogo držali na mestu, da ti za začetek nastavijo 6 minutni program, da moraš ves čas razmišljati, katere mišice so napete in katere ne … to ni nič v primerjavi s tistim občutkom, da sediš na kolesu in poganjaš. Ni vetra v laseh, ni lukenj na cesti, ni norih voznikov, ni muh okoli ušes in v zobeh … je pa neprecenljivih 6 minut. 6 minut na kolesu. 6 minut, ki so bile zadnja dva meseca samo sanje. Jutri jih bo morda že sedem. Ali pa pojutrišnjem. Čez dva tedna morda že pol ure … in tako počasi do pomladnih 30 km na cesti. A teh prvih 6 je neprecenljivih. Ker pomenijo prvi korak J

One thought on “6 minut

  1. Vesna. Čitam tvoj članek in hkrati vem da si morala tistih 6 minut začasno prestaviti v bližnjo prihodnost. Nikoli ne bom pozabil tistega skrb vzbujajočega in rahlo preplašenega pogleda, ko ti je telo spet pokazalo, da bližnjic pri okrevanju ni. Tudi sam od tistega trenutka naprej veliko bolj pazljivo izbiram aktivnosti pri mojem veliko manj zahtevnem okrevanju.
    Kljub temu sem danes po dveh letih začel bolj aktivno kolesarsko sezono. Tako kot danes bom tudi v prihodnje vsak kilometer posvetil tebi in ostalim sotrpinom iz rehabilitacijskega programa z željo, da se mi vsi čim prej pridružite pri normalnem ukvarjanju s tistimi nenadomestljivimi športnimi užitki za katere prestajamo muke in prijetne trenutke rehabilitacije. Komaj čakam, da v prvih vrstah z največjo vnemo pospremimo tvoj boj s kilometri DOSa ali katere koli druge dirke, ki se je boš udeležila.
    Aleš.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s