Napol Šmarna


Toplice so fajn iznajdba, malce manj pa je prijetno, ko sredi terapij stakneš tako reakcijo, da nekaj časa enostavno ne moreš nič. Morala pade pod nivo morske gladine, tisti glavni živec, po katerem potujejo signali po celotni nogi, se nekako noče prebuditi, noga je mravljinčasta in jo več ali manj težko vlečeš za sabo … ja, počutje postane precej depresivno in težko razumeš, da je to menda precej normalen pojav in sestavni del rehabilitacije. Ko zopet padeš na nivo vsakodnevnih enostavnih vaj, je misel, da gre na bolje, še najbolj podobna črnemu humorju. Ampak gre, počasi gre … in potem pride dan, ko dobiš na izbiro: Krvavec ali šoping? Mislim … odgovor je na dlani in gondola pomaga do prvih korakov v klanec 😉 Sicer jih je malo, vsega skupaj za manj kot pol ure, a to pomeni prve minute pešklanca po treh mesecih 🙂 Kakršnega koli klanca nasploh … Optimizem se počasi vrača, teden lažje mineva, ko pride drug predlog: a greva npr. na Rožnik, Rašico, nekam na en nežen klanec? In potem seveda moja … Šmarna … saj ne do vrha, saj bi šla samo do sedla, pa greva po ta položni, po tisti, k greš lahk z berglam gor (sicer ne vem, katera bi to bila, ampak sem si jo zamislila in potem mogoče celo obstaja).  In tako se prebudi nedeljsko jutro. Čeprav brez zajtrka in kave ne začnem živeti, pa bi v nedeljo lahko oboje izpustila 🙂 A greva, a greva, a greeeeevaaaaa … In sva šla. Pot gre počasi preko travnika, gozd se odpira pred očmi. Nisem najbolj prepričana, da je to res tista ta najbolj položna pot, ampak bom že zmogla, bom, pa če se bom morala z zobmi gor vlečt. Počasi, korak za korakom, vsak premišljeno postavljen. Ob vsakem posebej razmišljam, kako bo šlo tole navzdol. Ob vsakem naslednjem me malce manj skrbi, ob vsakem naslednjem sem višje v klancu in globlje v gozdu. “Ti, kako se pa počutiš, ko te vsi prehitevajo?” Vprašanje tudi meni ves čas roji po glavi, ko ugotavljam, da sem počasna, res sem počasna, še za najpočasnejšega občasnega hodca sem ultrapočasna. Ampak grem, grem in prav fajn je. Še vedno sicer razmišljam, kako bo šlo navzdol, a do tja je še kakšna ura 😀 ali pa še malce več … Zdi se mi, da že zelo dolgo hodiva, a še kar gre, noga uboga, hrbet ne boli, usta pa do in okoli ušes 🙂 Poti na Šmarno s te strani ne poznam, zato se pasem na razgledih, ko prideva do sedla (Sedla?), do točke, ki sem si jo glasno zadala za današnji cilj, čeprav sem na tihem ciljala na sam vrh.

halfsmarna

Popolnoma nepričakovano pa … čustva so enostavno premočna in solze se ulijejo. Ne bom jokala, ne bom jokala, neeeee booooom 🙂 Ampak ja, mal pa vseeno jokam. Enostavno je prelepo, enostavno je to tak dosežek, da ga ne morem na hitro predelati.

In hodim dalje. “A si zihr, da greva čisto na vrh?”

“Ja, itak, greva” trmasto rinem dalje. Po prvem naslednjem strmem delu še enkrat isto vprašanje in nekaj minut nežnega prepričevanja, da je bolje obrniti. Borim se sama s sabo, s solzami, s čustvi in razumom, težko bitko bijemo, a na koncu zmaga prijazno prepričevanje. Ni kaj, Šmarna bo jutri tudi še tam, kjer je vsak dan. Ko naredim prvi korak proti dolini, se zavem, da bom morala slej kot prej priznati, da nisem imela prav, ko sem trmasto rinila še višje 🙂 Ni še čas, ne še … a prihaja, vsak dan je bližje. Vsak korak na poti navzdol je skrbno premišljen, počasi me začenja boleti že samo zaradi togosti, s katero se borim s klancem. A ne bom priznala, ne še, še vsaj do ravnine ne 😉 Ko zmorem še zadnji del, del, ki sem se ga ob vzponu najbolj bala, se ne morem odločiti, kakšno je počutje. Še najboljši opis bi bil – srečno. Jutri je nov dan, pojutrišnjem še en, vsak dan korak več in … zvezde se kar naenkrat ne zdijo več tako zelo oddaljene 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s