MISURINA


Pakiranje tik pred zdajci je ena od bolj osovraženih dejavnosti, zato si vsakokrat sproti obljubim, da tokrat pa res ne bom pakirala ob desetih zvečer, ampak … no, mogoče ob devetih. A ko pakiraš za kolesarski dopust, so vsi pomisleki odveč, pomembno je le dejstvo, da najdeš vse kolesarske cunjice in pritikline, da je kobilca varno na strehi avtomobila (čeprav je tja vsled večje hitrosti na avtocesti in morebitnih vremenskih neprilik, da  ne omenjam slabega zraka v morebitnih tunelih, najraje ne bi dala) in da si na poti v kolesarski raj.

misurina_1

Da ne bi izgubila niti dela dneva, namenjenega preganjanju kobilce po dolomitskih cestah, se je seveda zelo smiselno ustaviti že na poti do končne destinacije. Tako malo, da si človek noge pretegne. Po malce preurejanja prvotnega načrta (glavna cesta je kar preveč prometna za načrtovani podvig prvega dne) pade odločitev o parkiranju “tu nekje”. Avtomobila ni pametno pustiti kar nekje ob cesti, saj nikoli ne veš, kdo bi si želel podrobneje ogledati njegovo notranjost. Zato ga pač parkirava zraven enega Ljubljančana. Zlezem na plano … in srečam sošolko s faksa, s katero sva se nazadnje videli pred … hm … no, med študijem 😀 Včasih si res želim, da bi me enaka možnost zadetka, kot je bila možnost tovrstnega srečanja, zadela, kadar vplačam loto listek … Ker se le nekaj metrov od parkiranega avtomobila začne klanec, ki je označen s tablo (kar dejansko pomeni Klanec), se spustiva malce nižje, se ogrejeva po 326 m ravnini, nato pa se začne tisto, po kar sva dejansko tudi prišla – cesta gre navzgor. Pot pelje mimo jezera, ki mu Italijani rečejo celo morje (je za priznati, da je lepo, ampak je v primerjavi z Bohinjskim pač precej povprečna luža) in nato proti prvemu prelazu, ki sliši na ime Misurina. Vreme se spreminja od hladnega do malce bolj hladnega, oblaki se zbirajo, a nekako vreme drži z nama. Prihod na “planoto” je veličasten in na levo se skorajda odpre pogled na Tre Cime. Vrhovi zaviti v meglo, ki pa je ves čas nekako v odhodu in oko nestrpno pogleduje, kdaj bo dokončno odbrzela stran, da vidimo tri vrhove v vsej njihovi lepoti. Načrt za prvi dan v hipu spremeni odcep na levo in stavek “greva sam mal pogledat”. Odcep ima napis Tre Cime in v hipu se mi pred očmi odvije ves opis tega vzpona. Nekaj protestiram, da ne bi šla, ampak sem premalo odločna in natančna in čez nekaj sekund že preklinjam v klanec, ki gre tako navzgor, da se z zobmi držim za balanco. In gre seveda naravnost, na edini serpentini pa nasproti pripelje nekaj velikega, zato jo moram odpeljati po notranji strani, kjer je zadeva še bolj brutalno strma. Predvidevam, da je moj pogled in izraz na obrazu odražal več, kot sem vedela, da je smiselno povedati v izogib morebitnemu družinskemu prepiru 😀 Zatorej lahko rečem, da sva bila na poti na Tre Cime, ampak sva si to pot raje prihranila za drugič, da imava razlog, da še prideva 😉 Eno tretjino sva vseeno spravila pod streho in povratek nazaj proti Misurini je bil dober test za bremze. Delajo!!! Še skok do jezera, kjer svoje delo počasi začno opravljati dežne kaplje.

misurina_2

Saj ne vem, ali naj se tega veselim ali ne. Če ne bo deževalo, se zna zgoditi, da jo mahneva po drugi strani prelaza dol in nato spet v klanec. Če bo deževalo, greva samo še nazaj v dolino, ampak bo drselo. Skratka precej nepomembnih razlogov za ali proti dežju, dejstvo je, da deževati začne. Že dolgo je, kar sem vozila v dežju, zato mu samo nastavim obraz, pustim, da voda šprica po nogah in upam, da še znam voziti po ovinkih v dežju. Kar prehitro se spust konča (tako ali tako je bil namen samo pretegnit noge …), kobilca gre nazaj na streho avtomobila in pot se nadaljuje v precej večji hitrosti na štirih kolesih vse do Arabbe. Tako, za začetek je bilo kar dobro. Nekaj malega kilometrov, nekaj malega višinskih metrov, malo dežja, malo megle, vsega po malo za dober okus. In za vse, kar je še imelo slediti … kajti Misurina je bila samo za ogrevanje 😀

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s